Lidé dnes cestují do Ruska, jako turisté za návštěvou rodiny, svých známých, účast na veletrhu, účast na sportovní události, za poznáním památek, ale také za prací nebo na firemní jednání.

Ať už je účel vaší cesty do Ruska jakýkoli, vždy budete potřebovat vyřídit před cestou vízum do Ruska. Je ovšem důležité se ještě před vyřízením rozhodnout o jaké vízum budete žádat. Do Ruska existuje více druhů víz a dělí se podle délky vašeho pobytu v Rusku a počtu vstupů za jednotlivá období.

Druhy víz:

Turistické – maximální doba pobytu v Rusku je 30 dní. Jeden vstup nebo dva vstupy.

Obchodní nebo humanitární – od 90 dnů do 360 dnů. Omezený počet vstupů nebo neomezený.

Podklady:

cestovní pas

kopie pasu

zvací dopis/voucher

vyplněný formulář

fotografie

cestovní pojištění

29.03.2013

Vízum do Ruska

Rádi byste navštívili představení baletu v Moskevském divadle, nebo zhlédli některou z Čechovových her v rodné zemi jejího autora a obáváte se, že Vám nevydají vízum do Ruska? Čím víc se cesta blíží, tím jste nervóznější, říkáte si, hlavně na nic nezapomenout, zejména ne na vízum do Ruska, vízum do Ruska, vízum do Ruska

Není důvod si dělat zbytečné starosti. Stačí zalovit ve vodách internetu, kde plave velké množství ryb – vízových poraden a specializovaných cestovních agentur, které za poplatek zařídí a zprostředkují vízum do Ruska pro Vás, Vaši rodinu, přátelé nebo známé. Vyškolení pracovníci Vám rádi poradí prostřednictvím telefonní linky, emailu a zodpoví Vaše dotazy. Mají vždy aktuální informace, vízum do Ruska je alfou i omegou jejich práce.

Specializované agentury se zařídí na turistické vízum do Ruska, tranzitní i služební vízum do Ruska.

Vybrali jste si z bohaté nabídky a chystáte se využít služeb profesionálů? Budete potřebovat cestovní pas s minimální platností 6 měsíců od plánovaného data odjezdu z Ruské federace s volnou dvojstranou pro Vaše vízum do Ruska, jednu fotografii pasového formátu, potvrzení o pojištění platném po celou dobu pobytu v zemi, ručně vyplněný formulář vízové ankety (formulář je dostupný online na webových stránkách velvyslanectví Ruské federace) a zvací dopis, který zařídí agentura za Vás. V případě, že přes zemi pouze projíždíte a potřebujete tím pádem tranzitní vízum do Ruska s dobou platnosti odpovídající délce cesty, budete muset navíc doložit doklad o rezervaci letenky/jízdenky, v případě jízdy autem, pak vyplnit ve vízové anketě plán cesty. Pokud cestujete do třetích zemí, kde platí vízová povinnost, je třeba, aby Vaše platné vízum do Ruska bylo doplněno i o toto další vízum.

Doba vyřízení se standardně pohybuje kolem 10 pracovních dnů, při expresním podaní si počkáte čtyři dny, bude si muset připlatit.

Pokud vyřizujete vízum do Ruska sami, je třeba podat žádost o vystavení víza a Vaše vízum do Ruska si po uplynutí lhůty vyzvednout na příslušném zastupujícím úřadě Ruské federace – velvyslanectví v Praze, generálních konzulátech v Brně a Karlových Varech. Je třeba přiložit stejné dokumenty jako při zprostředkování přes agenturu. Zvací dopis si však budete muset zajistit sami od soukromé osoby nebo ubytovacího zařízení, u kterého budete v Rusku ubytováni, což může být složitý a zdlouhavý proces. Konzulátní poplatek je 990,- Kč.

Po zvážení všech pro a proti si dokážete dobře rozmyslet, zda si zařídit vízum do Ruska vlastními silami, nebo z pohodlí domova.